Gebruik van afbeeldingen op je website

fotos

Je hebt een tekst geschreven voor je website en denkt: “nog even snel een leuk plaatje erbij zoeken op Google”. Lekker makkelijk, je typt een trefwoord in en hebt een keuze uit tientallen foto’s en plaatjes. Maar mag je die ook klakkeloos overnemen op je website?

Google afbeeldingen zoeken
Google afbeeldingen zoeken

Het antwoord luidt: Nee! Want beeldmateriaal op internet is beschermd met het auteursrecht volgens artikel 10 van de auteurswet uit  1912. De maker van een foto, tekening, clipart of andere beeldvorm hoeft hiervoor niks aan te vragen, auteursrecht verkrijg je automatisch.

Dure grap

Wat zo onschuldig lijkt, een plaatje overnemen dat je hebt gevonden op een andere site of via Google Images kan voor een nare verrassing zorgen.

Een uitzending van de Rijdende Rechter in augustus van dit jaar maakte pijnlijk duidelijk hoe.

De zaak:
Een vrouw plaatst op de website van haar bedrijf een foto van een beschuit met muisjes. Deze heeft ze gevonden op de website Dutch Free Card. Een aantal jaar later valt er een brief haar deurmat afkomstig van het Belgische bedrijf Permission Machine. Ze moet betalen voor het gebruik van de foto. Ze denkt dat de brief en de eis nep zijn maar haalt voor de zekerheid wel de foto weg van haar website.
Nog een aantal maanden later krijgt ze via een e-mail een sommatie van 820,- euro voor auteursrechtinbreuk.

De uitspraak van Rijdende Rechter Mr John Reid:
Ondanks dat de vrouw zich van een kwaad bewust was oordeelde Mr John Reid dat zei zich schuldig had gemaakt aan het schenden van het auteursrecht.
Omdat ze de foto niet alleen zonder toestemming had gebruikt maar ook nog had bewerkt, ze had het copyright watermerk eraf gesneden, sommeerde hij haar tot het betalen van 500 euro boete.
200 euro niet betaalde licentiekosten, 200 Euro voor het ontbreken van de toestemming en nog eens 100 Euro voor het bewerken van de foto.

Een pittige uitspraak waarover op internet de nodige discussie is ontstaan. Zoals je hier en hier kunt lezen.
Of je het met de hoogte van het bedrag eens bent of niet, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Bekijk hier de hele uitzending van de Rijdende Rechter

En hier een uitgebreide uitleg en analyse van de uitspraak van deze uitzending en van het auteursrecht.

Geen of weinig budget, toch afbeeldingen gebruiken

Je wilt geen licentiekosten betalen voor een foto maar toch je website leuker maken met wat beeldmateriaal?
De leukste en veiligste manier is je eigen foto’s maken. Pas wel op met foto’s waar herkenbare mensen op staan in verband met portretrecht.
Ben je niet zo creatief of heb je geen zin om zelf foto’s te maken, dan kun je op zoek gaan naar rechtenvrije foto’s. Onderstaand een aantal bronnen voor zulke foto’s.

Pixabay
Op Pixabay kun je eigen foto’s of video’s delen met, of gebruiken van anderen, ook voor commerciële doeleinden. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Pixabay-licentie, Dus er is geen toestemming nodig van de maker, ook hoef je de naam van de maker niet te vermelden.
www.pixabay.com

Pexels
Vergelijkbaar met Pixabay, een community van mensen die foto’s delen. Alle foto’s op Pexels zijn gratis te gebruiken voor persoonlijke en commerciële doeleinden. Ook bewerken van de foto’s is toegestaan.
www.pexels.com

Rijksmuseum
Het Rijksmuseum stelt afbeeldingen beschikbaar die zijn geplaatst in het Publiek Domein. Dat wil zeggen vrij van auteursrechten doordat de maker 70 jaar of langer overleden is. De afbeeldingen zijn gratis te downloaden op de pagina van het betreffende werk, als jpeg van gemiddeld 4500×4500 pixels.
www.rijksmuseum.nl/

Techniekbeeldbank
Een bijzondere beeldatabank is de techniekbeeldbank. De doelgroep zoals op de site wordt omschreven: onderwijsinstellingen, technische bedrijven, pers- en communicatiebureaus maar ook voor iedereen die bijdraagt aan een moderne beeldvorming over techniek. Doel van de site is ondersteunen bij het populairder maken van de techniekbranche onder jongeren. Aanmelden is vereist.
www.techniekdatabank.nl