De nieuwe WordPress editor: Gutenberg

wordpress

Misschien heb je er al over gehoord, WordPress is de laatste jaren bezig geweest met het ontwikkelen van een compleet nieuwe editor en de naam is Gutenberg. Bij de nieuwe editor staat vooral gebruikersgemak voorop. Gutenberg zit standaard in de nieuwste versie van WordPress (vanaf 5.0) die eind 2018 uitgebracht is.

De naam Gutenberg

gutenberg
Johannes Gutenberg

De editor dankt zijn naam aan de Duitse drukker Johannes Gutenberg (ca. 1397 – 1468).  Gutenberg was de bedenker van het gebruik van losse letters in de boekdrukkunst. Vóór deze uitvinding werd een hele bladzijde uit één blok gemaakt. Wilde men dan een correctie in de bladzijde maken dan moest het complete blok opnieuw worden gesneden.
Door de losse letter werd tekstredactie en -correctie veel makkelijker en goedkoper.

Opvallend anders

We hebben de editor bekeken en wat meteen opvalt is het volgende:

Rustig en overzichtelijk

Er is weinig afleiding op de bewerkmodus van een pagina of bericht. Standaard staat er aan de rechterkant een balk open met opties maar die kun je ook verbergen. Dan heb je een pagina met alleen de titel en je tekstblok. Je kunt ook nog keizen voor Spotlightmodus, dan wordt één blok uitgelicht t.o.v. de andere.

Blokken

De Gutenberg-editor is gebaseerd op blokken. De blokken zijn losse elementen die je kunt verslepen van positie. De blokken kun je eenvoudig toevoegen en vervolgens afzonderlijk bewerken, bijvoorbeeld een achtergrondkleur geven of de lettergrootte veranderen. Er zijn verschillende blokken beschikbaar zoals paragraaf, kop, afbeelding, en citaat of een video.

Je kunt ook samengestelde blokken maken: Een foto met tekst ernaast en daarboven een titel bijvoorbeeld.

Naast deze standaard blokken zijn er ook blokken met functies die je in de oude editor van WordPress niet had. Bijvoorbeeld een tabel (hoera eindelijk!), een call-to-action knop of audio.

Is Gutenberg optioneel?

Nee, Gutenberg wordt de officiële standaard editor van WordPress. Er is dus geen optie om voor de oude editor te kiezen.
Wel is er een plugin beschikbaar Classic Editor voor de mensen die echt niet over willen stappen. WordPress heeft aangegeven deze plugin de komende jaren te blijven ondersteunen.

Zelf uitproberen?

WordPress biedt de mogelijkheid om de nieuwe editor uitgebreid te bekijken en zelf te proberen.
Maak alvast kennis met Gutenberg op deze demosite.